Opdracht 3
De aarde
De aarde is eigenlijk een rare aarde, omdat het is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenkant bestaat uit afgekoeld gesteente, terwijl het binnenste deel van de aarde (de aardkern), eigenlijk flink heet en vloeibaar is. Op sommige plekken op aarde komt dit vloeibare materiaal (lava) naar buiten zetten. De buitenste 40 kilometer van de aarde heet de aardkorst. Daaronder ligt de aardmantel tot een diepte van 3000 kilometer. Eigenlijk drijft de aardkorst op de aardmantel.
De grond is stevig. De huizen staan erop. Bomen houden zich er met hun wortels aan vast. Iedereen weet dat net zo zeker als dat water nat is en vuur heet. Daar hoef je niet over na te denken. Misschien kun je je daarom voorstellen dat iedereen vreselijk schrikt als die grond in eens gaat bewegen. Alles om je heen blijkt plotseling nergens meer aan vast te zitten. Zoiets gebeurt bij een aardbeving.
Aardbevingen
Aardbevingen zijn trillingen van de aardkorst en worden veroorzaakt door schuivende platen in de aardkorst, omdat de aardkorst op de aardmantel ligt bewegen de aardkorstplaten op de aardmantel. En er bestaan soorten aardkorstplaten: de continentale en oceanische platen. De continentale platen komen vooral voor onder de continenten en de oceanische platen komen vooral voor onder de oceanen. Op de grenzen van deze platen komen veel aardbevingen en vulkanen voor. De platen in de aardkorst verschuiven ieder jaar ongeveer tot 20 cm. Als de druk tussen de platen groter wordt dan gaan de platen over elkaar en komt er een grote bron energie vrij die weer een aardbeving maakt. 90% van de aardbevingen komt voor op de grens van twee platen. Men is nog niet in staat een aardbeving te voorspellen, wel zijn er al veel landen bezig om voor elkaar te krijgen dat ze het kunnen voorspellen wanneer er een aardbeving komt, zodat er minder schade is. Wat eigenlijk voor moeilijk is, maar handig is. Om aardbevingen te kunnen meten gebruiken we een schaal van Richter, aardbevingen liggen tussen de 1 en 12. 12 is het zwaarst wat er bestaat en daardoor storten veel huizen en gebouwen in. Bij 1 voel je alleen de trilling van een vrachtauto die door de straat rijdt. Dus 1 valt eigenlijk reuze mee. Bij een aardbeving spreken mensen ook van een epicentrum. Een epicentrum is het middelpunt van de aardbeving en ook is daar de aardbeving gevaarlijkst en het hardst.
Kort samengevat bij een aardbeving kunnen de gevolgen erg groot zijn en kunnen de aantal slachtoffers oplopen tot ongeveer 350.000 slachtoffers.
Maak jouw eigen website met JouwWeb